ponedeljek, 10. maj 2010

Shranjevanje čevljev in škornjev

Kam pospraviti čevlje in škornje po koncu vsake sezone?
In kako jih pravilno shraniti, da bodo naslednjo sezono uporabni - ne pa zmečkani in umazani od nalaganja eden na drugega?






Po koncu vsake sezone je priporočljivo, da jih dobro očistite, odstranite madeže, namažete s zaščitno kremo, pregledate pete in paščke na sandalih, salonarjih, škornjih ter ostalih čevljih, ki gredo v shranjevanje za naslednjo sezono. Tiste čevlje, ki so potrebni popravila, je najbolje, da jih takoj odnesete k čevljarju v popravilo (da ne bo nejevolje naslednjo sezono, ko jih boste potrebovali), nato pa vse skupaj pospravite v prozorne škatle, ki so zelo praktične in priročne, saj lahko takoj vidite kje so kakšni čevlji. Te škatle se lahko kupijo preko spleta, a so kar drage, v Ikei so nekoliko cenejše in imajo veliko izbiro le teh.


Čevlje lahko shranite v original škatle od čevljev, ki ste jih kupili, ohranite tudi zaščitni papir, da čevlje z njim napolnite, da ne izgubijo oblike. Čevlje slikate in na škatlo nalepite sliko, ali pa enostavno izrežete okence - na vidni stranici v škatlo (medtem ko to delate, raje vzemite čevlje ven, da jih ne poškodujete).
Naslednja možnost je stara steklena vitrina, ki jo prenovite (prepleskate, dodate police,..), ali pa si omislite posebno sobo za čevlje, tako kot jo ima Mariah Carey (glej sliko).



Opremljanjmo naša domovanja po "zeleni filozofiji"



Modà invitation video in stop motion to Salone del Mobile, Milano 2010

Ta video je nekonvencionalno vabilo, da opremljanjmo po "zeleni filozofiji": ne zapravljajmo papirja in lesa po tradicionalnih načinih (da kar takoj kupimo novo) ampak delujmo bolj okolju prijazno. Preoblecimo že obstoječe pohištvo, prebarvajmo, uporabimo nalepke,... in podoba našega doma bo spet kot nova.

Majhen korak za nas, velik korak za svet. 

www.notranjaoprema.si

sreda, 5. maj 2010

Stene "oblečene" v usnje

Usnje je naravni material in prav te naravne lastnosti ga naredijo udobnega in prijetnega. Dobro usnje diha, prilagaja svojo temperaturo temperaturi telesa in absorbira telesno vlago. Bolj kot ga uporabljamo, bolj postaja mehko. Dolgo je veljalo za luksuz pri oblačilih, nato so ga začeli uporabljati (zraven sedežnih garnitur) še za oblačenje pohištva (mize, omare, komode,…), zadnjo leto pa so ga dizajneri namenili tudi za stilne stenske obloge in za tla. Tako lahko z njimi popestrite dnevno sobo, spalnico, pisarno, poslovne prostore ali celo kopalnico (paziti, kje ga dodamo, da se ne zmoči). Italijansko podjetje Studioart je ustvarilo usnjene panele, ki vsebujejo trendovske vzorce (različnih smeri usnja in oblik) in so na voljo v različnih dimenzijah in elegantnih barvah. Paneli se lahko ujemajo na steni ali pa ustvarimo zbirko, ki je mešanica različnih velikosti in barv. Končni učinek so ustvarjene presenetljive elegantne in mehke površine.
Usnje za vzdrževanje ne zahteva posebne pozornosti. Priporočljivo ga je enkrat letno (najbolje pred zimo, ker je pozimi zaradi ogrevanja zrak suh) premazati z zaščitno kremo, kar usnje navlaži in le to postane mehko in voljno.
Usnjeno oblazinjeno pohištvo mora biti od radiatorja oddaljeno vsaj 50cm, od peči najmanj 70cm in od kamina ali štedilnika vsaj 150cm.