sreda, 23. marec 2011

Trendi 2011 v opremljanju doma


Naravni dekorativni kamen

Letos bodo prevladovali naravni, ekološki materiali, ki so prijazni do okolja in uporabnikov. Svoje stanovanje popestrite s kosi iz kamna, lesa, stekla, usnja in s kovinami - kot je na primer nerjaveče jeklo. Usnje bo krasilo sedežne garniture, stene, tla, mize in omare in celo predale. Steklo bo priljubljen material za fronte kuhinjskih elementov, za regale in vrata omaric v dnevnih sobah, v garderobah, v jedilnicah debelo satinirano steklo za mize, za stopnice, itd. Kamen na delovnih površinah v kuhinjah, kopalnicah ali kot naravni dekorativni kamen v notranjih prostorih ali zunaj. Les nam nudi naravnost, udobje in mehkobo linij ter tako zopet doživlja svoj preporod. Med domačimi vrstami lesa je hrast s svojo izvirno mehko barvo in teksturo spet zelo moderen, prav tako ostale vrste lesa kot so javor, bukev, jesen, breza,... vsi svetlejši toni lesa. Češnja in oreh pa nam nudita s svojimi temnejšimi toni učinek prestiža in elegance.

Lesena mizica

To so dragoceni materiali, ki tudi s staranjem ohranijo kakovost in privlačnost. Velik poudarek bo tudi na ekoloških materialih: lan, bombaž volna ter na nestrupenih barvah za naravne tkanine.

Barve in teksture.
Vrnile so se črte, abstraktni grafični vzorci, v ospredje pa  prihajajo cvetlični vzorci – kot jih poznamo še iz časov babic. Med barvami so zelo aktualne zemeljske barve, rožnata, zelena, olivno zelena, barva petroleja - do mete in indigo modra barva ter mehke in hladne pastelne note. Te bogate barve in vzorce dopolnjujejo reliefni materiali, ki so mehki in nas s svojo mehkobo kar vabijo, da se »potopimo« med nje.



Lesen podstavek za litoželezni umivalnik


Stena iz usnja

Vodilni oblikovalci so lani sestavili štiri najpomembnejše smernice v oblikovanju pohištva in notranje opreme za leto 2011, ki predstavljajo različne ravni sloga in načina življenja. Te štiri smernice vam bom predstavila naslednjič.

www.notranjaoprema.si

petek, 18. marec 2011

Pohištvo in ambient v rumeni barvi


Prenova dnevne sobe v Hočah. Kombinacija opleska v rumeni in rdeči barvi.
Prenova delovne sobe v Lenartu. Kombinacija opleska v rumeni in modri barvi. Pohištvo je naročeno v belo-črni kombinaciji.

Rumena barva je barva sonca, svetlobe in optimizma. Rumena barva predstavlja živahnost, kreativnost, izžareva vedrost in krepi bistroumnost, zato jo povezujemo z mladostjo, igrivostjo in radovednostjo. 
Karim Rashid Disk Armchair.
Priporočljiva je skoraj za vse prostore: dnevno sobo, delovno sobo, jedilnico, kuhinjo, otroško sobo,… razen za spalnico – tam priporočam kremno rumeno. Po Feng shui-ju je rumena barva – barva prsti (zemlje), prstena či se izraža v vodoravnih, nizkih in karirastih vzorcih – zaradi katerih je prostor videti prijetnejši in udobnejši.



Kuhinja Gorenje - Delta. Steklo in dekorativni poudarki v rumeni barvi.


Coral svetilke, ki jih je dizajniral Studio Aisslinger. Izdelano iz šesterokotnih modulov. Navdih vzet iz strukture morskih koral, spominja pa tudi na satje - sploh v rumeni barvi.
Stol - designed by René Sulc.



Pohištvo Bretz.

 

ponedeljek, 7. marec 2011

Prenova hiše v Hočah

Slika DNEVNE SOBE pred prenovo.
V bledo oranžno je obarvan tudi strop, zato je prostor
deloval manjše in bolj zaprto.  Slike na steni so bile preveč narazen
in premajhne za tako veliko dnevno sobo.

Slika DNEVNE SOBE PO PRENOVI.
Ker sta se lastnika naveličala bledo oranžne barve in ker je bilo potrebno osvežiti dnevno sobo, sta se odločila za prenovo. Zaželela sta si močnih in živih barv. 
Za stene smo izbrali temnejšo rdečo in sončno rumeno barvo. V rdečo barvo je obarvana samo ena stena, ostale so rumene, ki smo jim dodali rdečo črto za grafično popestritev. Na rdeči steni smo naredili rumen pravokotnik (ki je v proporcih s črto na drugi steni) v katerega smo pričvrstili slike, ki jih je po meri narisala umetnica Ana Kranjc. Strop smo pobarvali belo, zavese zamenjali z belimi in krajšimi, da pride v sobo čim več svetlobe. Pohištvo oz. TV regal smo izbrali v nevtralni beli barvi - visoki sijaj, ostalo pohištvo je obstoječe (stilna komoda in mizice). Sedežno garnituro sta kupila pred nekaj meseci. Lastnica je kupila reflektorski lestenec, katerega lučke so v enaki rdeči barvi - kot na steni.
Prenova hiše bo potekala v več etapah, zaenkrat je prenovljena pisarna, dnevna soba in hodnik.









Slika stilne komode, starinske ure in pisalnega stroja.