četrtek, 15. december 2011

Božična dekoracija doma - Diva.si

Prva stran / Članki / Lifestyle / Božična dekoracija doma

Božična dekoracija doma

avtor: Helena Pehant | vir: Diva | foto: glej članek | 15.12.2011
Letošnji trendi pri okraševanju doma odsevajo človeške skrbi glede okolja in ekonomije. Zaznamujejo jih predvsem minimalističen stil, recikliranje in uporaba okolju prijaznih materialov.  
Dve barvi, ki sta letos še posebej priljubljeni, sta srebrna in zelena. Druga zanimiva barvna kombinacija je turkizno modra z zeleno ali rjavo barvo. Seveda lahko tudi sami izdelate svojo kombinacijo. Pisanim barvnim odtenkom pristojijo veliki, kovinski, okolju prijazni in ročno izdelani okraski.
Slika Slika

Za nežno in ženstveno okrasitev uporabite nežne barve, v kombinaciji z okraski iz lesa, volne, filca, čipk in trakov v beli barvi. Tako boste ustvarili naravno in domače vzdušje, kar je v teh dneh še kako pomembno.
Če se v vas skriva ustvarjalna duša, potem božične okraske lahko izdelate tudi sami. Letos naj bo vaša inspiracija les, folklorna umetnost in narava. Namesto jelke lahko sami izdelate in okrasite večji šopek ali ikebano, ki ju polepšate z domačimi piškoti, pomarančami in klinčki. Sami lahko izdelate tudi okraske za božično drevesce, ali zanimive in vesele napise za steno.

Slika Slika

Kot vedno vam na izbiro ostaja klasika v rdeče - zeleni kombinaciji. Če izberete klasično varianto, se igrajte z mat in sijajnimi materiali.

Slika Slika

Najbolje bo, da se pri okraševanju doma letos omejite na največ dva odtenka in jima sledite tudi pri zavijanju daril. Pomembni sta usklajenost in popolnost. Naj vas pri okraševanju vodita osebni okus in stil vašega doma, domišljiji pa pustite prosto pot.

Avtorica je oblikovalka notranje opreme. Več informacij na povezavi.
Foto: Marthastewart.com, homeinteriortrend.com

sreda, 14. december 2011

Trendi za božični dom 2011


Letos bo jelka je zelo polna, okrašena do obisti, obdana z vsemi elementi, ki spominjajo na razkošje in obilje.

Trend narekuje: Barok stil, rokoko stil… Barve, ki so zastopane na okraskih so: črna, bela, temno rjava, barva šampanjca, srebrna, zlata, mat steklo, limeta zelena, turkizno modra, roza… k temu dodamo perje, cvetove, trakove, laske, girlande… 



Skoraj obvezne so enobarvne lučke, ali lučke v obliki svečk. Trend narekuje tudi uporabo krzna pred kaminom z novoletno jelko v ozadju v vsem svojem sijaju.


Vendar pa se pri okraševanju omejite na največ dva barvna odtenka in jima sledite tudi pri tudi zavijanju daril. Pomembna je usklajenost in polnost.

Primer: Prefinjeno in impresivno bo delovalo črno božično drevo z zlatimi okraski in zlato rumeno dekoracijo. Ali belo božično drevo z belimi okraski in dekoracijo, dodamo pa samo na nekaterih mestih nekaj črnih, rdečih ali zelenih bunkic.
    
Če želite biti še bolj originalni, drugačni in nenavadni, potem vam priporočam, da namesto jelke okrasite večji šopek ali ikebano (recimo šopek z belimi cvetovi amarilisa) - okrasimo ga z lučkami, perlicami, perjem, trakovi, itd,.. takšen šopek je živ, zgleda sveže in drugače.

    
                                                   rbfloraldesign.co.uk

Kot vedno nam na izbiro ostaja klasika v rdeče - zeleni kombinaciji. Če izberemo klasično pisano varianto, naj bodo zastopane res vse barve in kombiniramo mat in sijaj materiale.

Kot lani je prav tako moderen EKO stil, ki deluje naravno, umirjeno, domače - ima svoj eko šarm.

Primer: Belo barvo prta na mizi kombinirajte z rjavimi in bež odtenki, lesenimi dodatki in nekaj zelenja – lahko uporabite vejice smreke ali kakšne druge rastline. Po mizi nadrobite nekaj vate (s tem ustvarite učinek snega), kozarce napolnite z zvitki vanilije ali cimeta in dodate bele svečke.
Enostavna, a zmeraj prava, je tudi steklena posoda z sadjem, recimo z mandarinami, ki jim dodate različne storže in vejice. 


Skratka, naj vas pri okraševanju vodita osebni okus in stil vašega doma, domišljiji pa pustite prosto pot.

slike http://www.thinkstockphotos.com/ in rbfloraldesign.co.uk