petek, 31. januar 2014

Optični učinki barve v prostoru

Z barvo in različno svetlobo lahko ustvarimo posebno vzdušje v prostoru. Lahko poudarimo ali prikrijemo dejansko velikost prostora. Tako lahko na primer dolg hodnik »skrajšamo«, da na koncu hodnika uporabimo temno ali močno barvo ali obesimo veliko in atraktivno sliko, ki privlači naš pogled, na tleh lahko uporabimo prečni ali mrežast vzorec, itd.
Izbira toplih barv navidezno zmanjšuje dejansko velikost prostora ter zbližuje elemente v prostoru, medtem ko hladne barve navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo.


Notranja oprema - dnevna soba - pohištvo.
Notranja oprema - dnevna soba - pohištvo Natura accent
1. Kako optično povečamo majhen in temen prostor? To lahko storimo na več načinov: z belim stropom, ki nam pusti vtis prostornosti; s hladnimi zelo svetlimi toni, kot je svetlo modra, svetlo zelena, svetlo rumena barva itd; z enobarvnimi ploskvami ali majhnimi vzorci na stenah; z ogledali lahko prostor razširimo in prostoru damo nove dimenzije; vrata med prostori odstranimo, če niso nujno potrebna; leseni opaži na stenah prav tako zmanjšajo prostor, zato ga odstranimo; tapete z velikimi in temnimi vzorci so prav tako moteče, zato jih odstranimo. Svetle barve v prostoru odsevajo več svetlobe, zato dobimo občutek, da so polne energije in optimizma.


Notranja oprema predsobe - pohištvo Natura accent
Notranja oprema predsobe - pohištvo Natura accent

2. Kako optično zmanjšamo veliki prostor?Velik prostor lahko optično zmanjšamo s stenami v toplih, temnih in tudi v kričeče močnih barvah. Dolg prostor navidezno skrajšamo tako da najbolj oddaljene stene prebarvamo v temnejšem tonu ali s toplo barvo, kar stene optično približa. Stene lahko opremimo v različnih barvah (kombiniramo komplementarne barve med sabo ali pa uporabimo harmonično barvno shemo); z velikimi vzorci na steni ali s tapetami ter s kombinacijo različnih materialov in vzorcev. Optično prostor zmanjša tudi preproga. Če je strop visok, ga pobarvano s temnejšo toplo barvo, tako je optični učinek še večji.


Notranja oprema dnevne sobe - pohištvo Natura accent
Notranja oprema dnevne sobe - pohištvo Natura accent
3. Kako dolg prostor skrajšamo? Najbolj oddaljeno steno pobarvamo v temnejšem tonu ali s toplo barvo, ki optično približa steno. Vzdolžne stene so v svetlih (ali v svetlejšem odtenku) barvah, prav tako pohištvo. Na tleh lahko uporabimo prečni ali mrežast vzorec (npr: prečno položen parket, ploščice ali druge talne obloge z vzorcem).


4. Kratek prostor je lahko videti navidezno daljši:
Prostor lahko podaljšamo tako, da je končna stena v zelo svetli barvi, ali pa na njo pritrdimo ogledalo. Stranske stene se pobarvajo v temnejšo barvo ali pa uporabimo temnejše pohištvo. Prostor lahko podaljšamo z vzdolžnimi progami na tleh in /ali na stropu.

5. Kako narediti, da bo visok strop videti nižji?
Visok strop lahko optično znižamo tako, da ga obarvamo v svetli topli barvi, še večji učinek pa bomo dosegli, če bo v temni topli barvi. Optično znižamo strop tako, da se stene ne pobarvajo do stropa, ampak zaključimo nižje - zgornji pas stene pa se pobarva v isti barvi kot strop, podoben učinek lahko dosežemo z uporabo štukatur. Stene lahko popestrimo s vodoravnimi črtami ali spodnji del stene popestrimo z vzorci. Za tla so primernejše temnejše barve in dizajni. Napaka, ki jo v prostoru velikokrat naredimo, da so strop in stene v isti barvi. 
Notranja oprema dnevne sobe - pohištvo Natura accent
Notranja oprema dnevne sobe - pohištvo Natura accent


6. Kako nizek strop optično zvišati?
Nizek strop lahko optično zvišamo z uporabo svetlih barv – predvsem hladnih, ki pa bodo učinkovale optično na prostor še višje, če bodo stene in strop v isti svetli barvi ali če uporabimo v prostoru vertikalne črte. Ogledalo na stropu prav tako prostor optično naredi večjega in globljega.

Slike: pohištvo Natura Accent

Objavljeno v reviji Instalater in spletni strani erevija.com


Spletna stran: http://www.notranjaoprema.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar