petek, 10. december 2010

Prenova stanovanja v Mariboru

Idejni projekt je narejen za že obstoječo pritlično hišo 166 m2. Naročnik je imel željo, da bi imel svojo pisarno doma v sklopu svojega stanovanja.

Idejna zasnova stanovanja: Kako z eno potezo zaobjeti udobnost, eleganco, prijetnost bivanja, zbirateljsko strast do dizajnerskega pohištva, tehnoloidnost ter delo doma in sprejemanje strank?

Minimalizem, ki sem ga oplemenitila in omilila z izborom toplih barv in izborom posebnih materialov. V prenovo je vpeljana rdeča nit z dizajnerskimi stoli in pohištvu, ki povezujejo vse prostore z eleganco in raznolikostjo ter z barvnim konceptom,ki sloni na izboru toplih barv. Skozi številna okna se vidi Pohorje in obilje zelenja, na katerem si spočiješ oči in slika narave je tako postala del stanovanja.

Koncept prenove hiše je bil zasnovan na razporeditvi prostorov, glede na to, da so vsi prostori namenjeni kreativnemu delu in možnostjo, da se stranke povabijo v bivalne prostore. Pisarna je povezana z dnevno sobo in ta naprej z hodnikom do jedilnice in kuhinje, katerega krasijo dizajnerski stoli – kot so: stol Club Armchair, prefinjeno zvit stol – skulptura »Gehry Wigle«…

Dnevna soba je namenjena tako sproščanju (med delom ali pa zvečer pred televizorjem) na dveh počivalnikih Sofa (ki sta replika Rolf Benz 680) iz Italije, kot tudi poslovnim sestankom – po potrebi se lahko predstavi na TV ekranu zasnova projekta ali reference že narejenih projektov. Dnevno sobo krasijo dizajnerski regali za knjige, ki dodajo prostoru še večjo razgibanost in eleganco. Stena za TV ekranom je »oblečena« v naravni dekorativni kamen.
Jedilnico krasi velika steklena miza (izdelana po naročilu) z podnožjem v obliki črke S iz parjenega borovega lesa in štirje stoli od Arne Jacobsen: The Swan Chair. Po potrebi (če je obiskovalcev več) se lahko dodajo stoli iz razstavnega hodnika.
Kuhinja je narejena po pravilu funkcionalnosti; pravilnega odnosa med delovnim procesom in namembnostjo površine za delo. Stene med zgornjimi in spodnjimi elementi so obarvane z bež pralno barvo. Na začetku kuhinje stoji kombiniran hladilnik z ledomatom, krom barve, ostalo pohištvo je v barvi hrasta.
Spalnico krasi prelep regal »Tree« za TV ekran in knjige, ki ima osrednji del izrezan v obliki debla. Regal je po naročilu izdelan v mizarskem podjetju. Da pa dizajn pride do izraza, se je stena zadaj popleskala v vannili barvo. Ta barva je prijetna in pomirjajoča za oko in zelo poudari konturo pohištva. V spalnici je velika okrogla postelja premera 2,40 m, ki ima dodano udobno naslonjalo za morebitno pol-sedenje oz. ležanje pred televizorjem. Ob postelji so dodane nočne omarice, ki imajo dvojno funkcijo, steklena površina se lahko obrne čez posteljo (je zasukljiva za 180°) in tako lahko postane priročna mizica za jutranji zajtrk ali pa za večerno odlaganje knjige, ki nam je ostala skoraj v roki...


Pisarna. Vso pohištvo je izdelano po naročilu v mizarskem podjetju. Je bele barve z nakazano strukturo lesa, hrapava mat površina – »Woodline« in ergonomski stoli. Seveda so omare narejene po meri, priročne za odlaganje načrtov ali fasciklov.
 


Kopalnica. V njej kraljuje samostoječ umivalnik, nad njim pa umetniško izdelano ogledalo, z obiljem usmerjene in ambientalne svetlobe, ki po stenah ustvari prav posebne efekte. V kotu je tuš kabina, ki ima vgrajeno masažno funkcijo in turško savno. Kombinacija zelene in oranžne stene kopalnici »podari« svež a hkrati topel videz in občutek, ki te zjutraj pozitivno spodbudi v nov dan in doda energijo na psihofizični ravni.

Na terasi kraljujeta posebna stola »Rietveld chair«, na katerih je prijetno posedeti zvečer in se sproščati ob pogledu na Pohorje.

Barve v stanovanju so barve Dulux - tople in prijetne za počutje. Paleta barv se odraža od močne sončne barve »Maroccan sands 1«, do svetlejših odtenkov »Vanilla«.

Tlaki v hiši so izbrani glede na talno ogrevanje. Za pisarno, hodnik in WC za goste so bile izbrane porcelanizirane granitogres ploščice 60x60 Granit celina grey, v kopalnici so granitogres ploščice 60x60 cm Granit multicolor red.

V dnevni sobi, kuhinji in v predprostoru je položen dvo-slojni gotovi parket Merbau (azijski les), v spalnici je položen dvo-slojni gotovi parket Wenge (afriški les).

Za tlak okoli hiše so bile izbrane prane betonske plošče prodec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar