nedelja, 21. februar 2010

Notranja oprema v kopalnicah


Notranja oprema v kopalnicah


Včasih so bile kopalnice v hišah in stanovanjih potisnjene nekam v ozadje, uporabljali pa smo jih bolj za umivalnice in pralnice, danes pa so postale vse bolj oaze miru, prostor sprostitve, počitka in užitkov. Lahko jih namenimo tudi rekreaciji, za masažni prostor, za savno, če nam le prostornost v kopalnici to dopušča. Današnje kopalnice so največkrat del spalnice, garderobe, otroške sobe, sobe za goste, podaljšek dnevne sobe, itd. 
Posebno vzdušje v kopalnicah lahko ustvarimo s kaminom (morda s stenskim električnim), elegantno počivalno zofo ali razkošnim počivalnikom. Poskusite odpreti kopalnico z velikimi okni, tako da lahko vidite lepote zunaj (če imate hišo v bližini gozda, postane pogled na gozd del sproščajočega tretmana, dodate še odprt kamin in uživanje se lahko prične…).
Če v kopalnici ni oken in je majhna, jo lahko optično povečamo z ogledali, svetlečimi materiali, zrcalnimi površinami in seveda s svetlimi barvami. Če je v kopalnici tudi WC školjka, jo zastrimo s mat stekleno steno, ali kakšno drugo dekoracijo, ki bo nam zagotovila intimo.
Je pa zaželeno – pravzaprav je to že kar standard, da je stranišče ločeno od kopalnice, s tem se istočasna uporabnost obeh prostorov poveča. Dobro in priporočljivo je, da se v stranišče poleg WC školjke namesti tudi pisoar, kar je za moški del družine bolj praktično pa tudi čistoča prostora se tako poveča.
Za novo kopalnico je dobro izbrati notranjo opremo enostavnih oblik, in nevtralne barve, saj lahko s kopalniškimi elementi in sanitarno opremo izoblikujemo končno podobo kopalnice hkrati pa jo kasneje z zamenjavo kakšnega elementa, ogledala ali drugih dodatkov skoraj popolnoma prenovimo. Pri opremi kopalnice naj se vedno upošteva funkcionalnost in potrebe vseh družinskih članov.
 
Materiali, ki se lahko uporabijo v kopalnicah so zelo različni, tla in stene lahko obložite s keramičnimi ploščicami ali ploščami, ploščami iz kamna, mozaikom, marmorjem, granitom, ... Kopalnice se lahko obložijo s ploščicami, ki so imitacija parketa oziroma lesa ali pa z eksotičnim lesom, pri čemer je treba vedeti, da les diha in glede na prisotno vlago in vodo ga je potrebno temu primerno zaščititi in pripraviti. Marsikje se že dobijo parketi, ki so termično obdelani in zaščiteni z oljem ter tako pripravljeni za uporabo v kopalnicah in savnah. Moderno je vse kar je naravno, zato je kombinacija lesa in kamna prava izbira. V takšni kopalnici se lahko uporabijo leseni umivalniki na kamniti podlagi, pa tudi lesene kadi (postavimo jih v osredje prostora, kjer pridejo še bolj do izraza). Uporabljata se tudi steklo in kovina, ki nam dajeta občutek večje higiene (saj je čiščenje zelo enostavno) in prostornosti v kopalnici, zato sta ta materiala primerna tudi za manjše kopalnice.
Namesto tuš kabin uporabimo samo tuš steklo, ki je kaljeno in tovarniško obdelano s premazom (Star clean), kar olajša čiščenje. Steklo se lahko obdela na različne načine, na primer potiska s sliko, ali obarva s določeno barvo, pri nekaterih proizvajalcih pa lahko izberemo med različnimi vrstami stekel (glas design) in / ali na njih nanesenih dekorjev (glas dekor). Lahko uporabite tudi bolj stilske materiale, kot je bron, srebro, zlato, ali pa Swarovski kristale, če želite imeti izgled kopalnice bolj »luksuzen« in bogat.

Kopalnica Swarovski. Uporabljeni materiali so razkošni in stilni presežki v arhitekturi kopalnic. Razkošni materiali v kopalnici, kot so kristal, steklo, granit, krom in les so obogatili prostor z lepoto, veličanstvenostjo, eleganco, strastjo,… Kopanje v kopalni kadi, ko nas obdaja ambient, ki je veličasten od luksuza je čudovita izkušnja, ki nas napolni z zadovoljstvom. Začetni obseg uporabljenih materialov je cca 60.000,00 €.
 

Armani / Casa -- Ekipa za notranjo opremo  je dizajnirala minimalistično kopalnico (v novi stavbi v finančnem okrožju v New Yorku).

Ni komentarjev:

Objavite komentar